Sprawdź szkoły średnie i uczelnie wyższe w ogólnopolskim informatorze edukacyjnym EduInf.pl

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
Co po liceum? 
Autor Wiadomość
Kotek
Kotek

Post Co po liceum?
Hej! Chodze do drugiej klasy LO. Jestem na profilu lingwistycznym- rozszerzomy polski i angielski- , poniewaz gdy szlam do tej szkoly nie wiedzialam co chce robic dalej. Niestety do dzisiaj nic sie nie zmienilo:( strasznie sie tym martwie, bo wiem, ze jakbym miala wyzmaczony cel to wiedziala bym do jakis przedmiotow sie bardziej przykladac i robilabym juz cos w tym kierunku- moze "korki" z tych przedmiotow.
Czy moglibyscie dac mi kilka propozycji, co moglabym dalej robic- chcialm isc do szkoly strazackiej, lecz chemia nie jest przedmiotem, ktory dobrze mi idzie. Moze jakis kierunek zwiazamy z geografia, moze studia zwiazane z wojskiem. Myslalam o studiowaniu psycholigii, ale slyszalam, ze jest to bardzo oblegany kierunek i niestety nie ma po nim pracy. Polonistyke wybila cale jmojej klasie mloda polonistka, ktora miala praktyki w naszej szkole.
Jestem w kropce, wiem ze mam jeszcze rok ale bardzo chcialabym znalezc kierunek do ktorego bede mogla sie lepiej przygotowac.
Bardzo prosze o pomoc.
Pozdrawiam i z gory dziekuje. Marta

4 sty 2009, o 14:06
Kotek
Kotek

Post Re: Co po liceum?
Polonistyka no to faktycznie ciezka rzecz, najlepiej po liceum isc na jakis kierunek scisly. Powiem ci, ze sama studiuje filologie polską-w zyciu nie chcialabym byc nauczycielem. Wybralam kierunek edytorstwo-mi sie bardzo podoba, chociaz wiadomo nie wszystkie przedmioty sa super. Praca w wydawnictwie wymaga dokladnosci, systematycznosci, znajomosci jezyka polskiego...jednym slowem dla jednych nuda, dla drugich ciekawa praca.
po geografii tez nie bedziesz miala co robic w zawodzie. Po studiach zazwyczaj pracuje sie calkiem gdzie indziej:) wiem z autopsji-mam 3 rodzenstwa po studiach :P
chyba ze bedziesz pilna i najlepsza na roku-zostaniesz pozniej na uczelni i bedziesz uczyc kolejne pokolenia:P

4 sty 2009, o 18:22
Kotek
Kotek

Post Re: Co po liceum?
Droga Marto

Jeśli interesuje Cię geografia, języki i chciałabyś studiować ciekawy kierunek, który w przyszłości zapewni Ci atrakcyjną pracę, zastanów się nad wyborem archeologii lub etnologii. Etnologia zajmuje się niezliczonymi kulturami świata. Analizuje człowieka jako istotę społeczną i kulturową. Bada ruchy etniczne, nacjonalistyczne, religijne oraz procesy globalizacji kultury. W dobie otwierania się społeczeństwa na wszelaką różnorodność, jest nauką niezwykle ważną, a specjaliści od antropologii kulturowej pożądani na rynku pracy. Archeologia jest natomiast nauką o przeszłości człowieka i cywilizacji, pozwala odkryć tajemnice i zagadki naszej historii. Jednocześnie oferuje wiele interesujących specjalizacji, które dają nam szansę pracy w wielu instytucjach i firmach prywatnych. Najnowsze specjalizacje takie jak np.: archeologia turystyczna (uważana za jeden z najszybciej rozwijających się segmentów globalnego rynku turystycznego), zarządzanie w archeologii lub archeologia śródziemnomorska dają okazję do podróży, ciągłego poznawania świta i poszerzania swoich horyzontów.

Pozdrawiam,
Dr Jacek Kabaciński, Wyższa Szkoła Edukacji Integracyjnej i Interkulturowej

21 maja 2010, o 11:09
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 3 ]