Witam wszystkich! Mam pewien problem. Chodzę do dobrego liceum ogólnokształcącego i nie mam najgorszych stopni, ale źle się tutaj czuję. Każdego dnia muszę wstawać przeciętnie trzy godziny wcześniej niż inni ponieważ mieszkam 35 km od miasta a więc muszę wstać, przejechać 3 km rowerem do stacji PKP, póżniej 40 min pociągiem, a następnie 20 min MPK. Do tego nauczyciele są bardzo wymagający a więc w weekend nie robię nic innego tylko się uczę. Zawsze byłam dobrą uczennicą i mimo niskiego poziomu mojej klasy ja potrafiłam mieć piątki i zdać test gimnazjalny na 97 pkt. więc bycie w klasie z dobrymi uczniami jeszcze bardziej mobilizuje mnie do nauki, ale niestety jest kilku nauczycieli, którzy nie potrafią uczyć. Nauczycielka od angielskiego wręcz nas obraża, choć to nie nasza wina, ze zamiast zrobić z nami temat opowiadała nam o swojej córce. Mniejsza z tym.. źle się czuję w tej szkole. nie mam na nic czasu, jestem ciągle niewyspana i ciągle ze strachu przed pójściem do szkoły boli mnie brzuch, a po angielskim chce mi się płakać... Wiem, że ta szkoła zapewni mi dostanie się na studia, ale czuję, ze nie wytrzymam tych trzech lat. Już prawie postanowiłam, przenieść się w drugiej klasie do szkoły w innym mieście, 10 km bliżej, tam gdzie mieszka moja siostra i jest trochę niższy poziom. Tutaj zwracam się z prośbą do was? Jak mam zmienić szkołę? Gdzie się zwrócić z pomocą? Liczę na wsze odpowiedzi, a wręcz o nie proszę...
_________________ ..::Where are the hopes, where are the dreams My Cinderella story scene When do you think they'll finally see::..
12 paź 2008, o 11:25
Lazlov
Bywalec
Re: JAK ZMIENIĆ SZKOŁĘ?
Ja bym z takim pytaniem udał się do sekretarki szkolnej...
12 paź 2008, o 22:29
iza1502
Bywalec
a ja do wychowawcy no chyba że masz takiego wychowawce że mimo racjonalnych powodów będzie ci odradzał i w ogóle.... zdarza się u mnie była taka sytuacja przed paroma dniami i wychowawca bardzo koleżance pomógł Spróbuj, nie warto sie męczyć
13 paź 2008, o 20:57
crazydreamgirl
Kotek
Właśnie o to chodzi. Mam dobre oceny i oni będą twierdzić, że nie powinnam się przenosić i w ogóle, ze dam radę, ale ja nie chcę, zęby moje życie opierało się wyłącznie na nauce. Kiedyś w każdy weekend chodziłam na próby zespołu i lekcje gry na gitarze a teraz siedzę ciągle w książkach i brakuje mi trochę dawnych zajęć. zdawałam sobie sprawę, że w liceum będzie ciężko, ale ci nauczyciele mnie dobijają. nie wszyscy, ale większość. Kiedy wyrzucają nam z czym my tam przyszliśmy i takie różne.. to jest upokarzające jak wciąż się słyszy, że się nic nie umie. Tylko nikt nam jeszcze nie powiedział skąd mielibyśmy to wiedzieć jak nikt nas nigdy tego nie uczył. Dlatego wolałabym wtajemniczyć szkołę i wychowawczynię jak już będę miała jakieś własne informacje i wiedzę na ten temat.
_________________ ..::Where are the hopes, where are the dreams My Cinderella story scene When do you think they'll finally see::..
14 paź 2008, o 09:25
Licealista.net
Administrator
Uciekaj z tej szkoły jak najszybciej
W rozmowie z sekretariatem czy wychowawcą mów, że jesteś już zdecydowana na zmianę szkoły, żeby Ci za dużo nie wypytywali dlaczego, a może jednak nie itd.
_________________ Admin forum dla licealistów. unikalne biografie znanych postaci
14 paź 2008, o 11:35
Scbw
Kotek
nie czytałem tematu, ale; -piszesz podanie, dodajesz kopie świadectwa klasy poprzedniej, i piszesz czym motywujesz swoje przeniesienie
14 paź 2008, o 21:56
crazydreamgirl
Kotek
Mam jeszcze takie pytanie. Czy jeżeli w starej szkole nie miałam np. Wok-u a w nowej klasa pierwsza go już przerabia, to muszę sama nadrobić te zaległości, materiał i oni z tego mnie przepytają, zrobią sprawdzian, czy może wtedy mnie nie przyjmą już do tej szkoły?
22 paź 2008, o 18:39
Scbw
Kotek
no raczej ocene z tego musisz mieć na świadectwie po 3 klasie (czy tam 4), ale nie wiem dokładnie jak to jest