Witam. Mam maly problem, moja nauczycielka w w LO to katastrofa, ale nie w tym tkwi całay problem, wybralem temat na prezentacjeale "cisi swiadkowie drugiej owjny swiatowej - relacje ludzi" i chcialbym prosic o jakies ksiazki ktore pasuja do tego tematu, ja narazie wybralem "D-day" Stephen'a Ambrosa i "bełem asystentem doktora mengele" Miklos Nyiszli, chce jeszcze skorzystac z serialu "kompania braci" na poczatku kazdego odcinka jest relacja zolnierzy walczacych podczas II wojny swiatowej. co o tym myslicie? i czy macie jeszcze jakies pomysly na inne ksiazki lub filmy, bardzo prosze o pomoc
3 lut 2009, o 10:35
Pontifex
Kotek
Re: prezentacja
Co to tego serialu to raczej bym z niego nie korzystał. Twój temat wskazuje na "cichych" świadków wojny czyli osoby bierne tj. nie biorące bezpośredniego udziału w wydarzeniach, a żołnierz to jak najbardziej osoba zaangażowana w wojnę.
Polecam książkę (pt. "Anus mundi" autor: Wiesław Kielar), którą przeczytałem kilak dni temu. Opowiada ona o losach więźnia obozu oświęcimskiego, który trafił 14.06.1940r. do Auschwitz pierwszym transportem. W ewidencji obozowej otrzymał numer 290, który odtąd pełnił rolę jego imienia i nazwiska. Przez pięć lat pobytu w obozie koncentracyjnym pełnił funkcję pielęgniarza, tragarza trupów, pisarza, instalatora i jako "stary" wiezień mimo jego niechęci blokowego.
Książkę osobiście polecam każdemu. Jest ona pisana w formie pamiętnika, który obiektywnie opisuje życie obozowe.
Co do tematu pracy maturalnej, mogę powiedzieć, że jest bardzo ciekawy i można go bardzo rozwinąć. Osobiście gdybym był maturzystą i wybrałabym taki temat rozglądnąłbym się po okolicy i poszukał żyjących ludzi, którzy byliby w stanie opisać swoje przeżycia z tamtego okresu. Taki wywiad na pewno urozmaiciłby pracę maturalną i w konsekwencji podniósł jej ocenę.