Sprawdź szkoły średnie i uczelnie wyższe w ogólnopolskim informatorze edukacyjnym EduInf.pl

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
co po mat-hist 
Autor Wiadomość
Kotek
Kotek

Post co po mat-hist
Witam ucze sie w klasie z rozszerzoną matematyka , historia i j.niemieckim . jak sadzicie co po liceum ? ;)

11 wrz 2009, o 09:26
Kotek
Kotek

Post Re: co po mat-hist
Kurczę, uczysz się w idealnej dla mnie klasie i nie wiesz gdzie iść na studia^^ja mam zamiar iść na dwa kierunki, germanistyke i historię na UJ. Wg mnie jest to idealne połączenie. Zresztą, profil to najmniejszy problem, ja np. mam rozszerzoną historię, polski, geografię i wos, niemca się muszę sama uczyć. mógłbyś się sprecyzować, co Cię interesuje czy cos?

3 maja 2010, o 18:57
Kotek
Kotek

Post Re: co po mat-hist
Witam

Jeśli interesuje Cię geografia, język niemiecki i chciałabyś studiować ciekawy kierunek, który w przyszłości zapewni Ci atrakcyjną pracę, zastanów się nad wyborem archeologii lub etnologii. Etnologia zajmuje się niezliczonymi kulturami świata. Analizuje człowieka jako istotę społeczną i kulturową. Bada ruchy etniczne, nacjonalistyczne, religijne oraz procesy globalizacji kultury. W dobie otwierania się społeczeństwa na wszelaką różnorodność, jest nauką niezwykle ważną, a specjaliści od antropologii kulturowej pożądani na rynku pracy. Archeologia jest natomiast nauką o przeszłości człowieka i cywilizacji, pozwala odkryć tajemnice i zagadki naszej historii. Jednocześnie oferuje wiele interesujących specjalizacji, które dają nam szansę pracy w wielu instytucjach i firmach prywatnych. Najnowsze specjalizacje takie jak np.: archeologia turystyczna (uważana za jeden z najszybciej rozwijających się segmentów globalnego rynku turystycznego), zarządzanie w archeologii lub archeologia śródziemnomorska dają okazję do podróży, ciągłego poznawania świta i poszerzania swoich horyzontów.

Pozdrawiam,
Dr Jacek Kabaciński, Wyższa Szkoła Edukacji Integracyjnej i Interkulturowej

14 cze 2010, o 09:44
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 3 ]