mam pytanie .. zaczęłam nauke w LO o profilu biologiczno-chemicznym .. i wybierając ten profil głównie myślałam, że będe zdawać mature z biologii, chemii i fizyki , żeby dostać się na medycyne .. ale teraz już nie jestem tak pewna swojego wyboru. Bo fakt faktem że studia są bardzo ciężki i w dodatku trzeba się bardzo dużo i długo uczyć .. i dlatego myśle też nad farmacją .. Fakt że też do łatwych kierunków to nie należy,ale zapewne jest łatwiej niż na medycynie .. Jakie są wasze opinie o tych kierunkach .. ?
19 wrz 2008, o 14:47
Scbw
Kotek
Re: Medycyna czy farmacja ?
naprawdę reszte życia chcesz spędzić w śmierdzącej zielskiem aptece, obsługując staruszki i gimnazjalistów chcących kupić karton Acodinu żeby móc się nim najebać, a na nocnych dyżurach modlic się, by jakiś kozak z kosą nie wpadł w środku nocy?
moim zdaniem wybór jest dość prosty.
19 wrz 2008, o 16:38
nuna
Kotek
ale przyznasz chyba że medycyna jest strasznie trudnym kierunkiem . studia,specjalizacja .. i całe życie trzeba się uczyć .. a najbardziej mnie przeraża ta odpowiedzialność za kogoś zdrowie czy życie ...a z drugiej strony to fajnie pomagać ludziom . czemu o farmacji masz takie negatywne zdanie?
19 wrz 2008, o 22:07
Sylwia1991
Bywalec
Jeżeli nie chcesz się tak dużo uczyć to wybierz farmację, ale możesz zawsze też wybrać weterynarię
19 wrz 2008, o 22:16
pati
Kotek
kiedyś miałam podobny problem, bo nie wiedziałam co wybrać będąc dzieckiem chciałam być lekarzem, później farmaceutką... a teraz jestem na profilu prawniczym
na Twoim miejscu wybrałabym farmację a co myślisz np. o analityce?
_________________ 'Miłość jest ślepa. Im bardziej się kogoś kocha, tym bardziej irracjonalnie się postępuje.'
21 wrz 2008, o 20:14
Violcia
Bywalec
Dołączył(a): 11 lip 2008, o 19:43 Posty: 57 Lokalizacja: Koszalin
mialam ten sam problem... bo i medycyna i farmacja mi sie podobaly... ale jak zobaczylam jak farmaceuta ma przerabane to mi sie odechcialo... to nie jest wcale takie fajne. poza tym ze stoisz za lada to jeszcze siedzisz w recepturze i robisz leki... i studia sa ciezkie. chemia i fiza w malym paluszku. nie wspominajac o lacinie... ;/ medycyna tez trudna... bo to ogolny a pozniej specjalizacja... tez lipa
dlatego zastanawiam sie nad ratownictwem medycznym i tez sie pomaga ludziom albo nad kosmetologia... wydaje mi sie ze sa nieco latwiejsze...
_________________ Taniec jest odzwierciedleniem naszego ciała... Czasem zabawy, czasem bólu...
22 wrz 2008, o 18:51
sangral
Kotek
Medycyna jest profilem bardzo trudnym ,ale powoduję od razu wskoczenie na wyższe strefy drabinki społecznej jest się kimś ,praca bardzo dobrze płatna ,wiadomo albo talent albo znajomości żeby się przebić.