Sprawdź szkoły średnie i uczelnie wyższe w ogólnopolskim informatorze edukacyjnym EduInf.pl

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
Potrzebuję pomocy w wybraniu studiów 
Autor Wiadomość
Kotek
Kotek

Post Potrzebuję pomocy w wybraniu studiów
Witam , obecnie jestem w II Klasie Liceum o profilu Policyjnym , i tu kieruję się moje pytanie Jakie studia wybrać po maturze i z czego zdawać maturę żebym mógł się dostać na takie studia które są waszym zdaniem dobre i po których można dostać nawet dobra pracę. Maturę zdaję w III klasie czyli za rok szkolny , no ale to już jest czas żeby sobie wybrać na co się chce iść , a ja kompletnie nie wiem gdzie mógłbym iść po tym Liceum Policyjnym , mieszkam w województwie podlaskim i na dodatek na wiosce więc jest bardzo ciężko żyć. Moi rodzice z gospodarki otrzymują 800 zł miesięcznie , z czego trzeba opłacić prąd , telefon , internet , no i jak na wiosce idzie dużo paliwa a paliwo też nie jest tanie ( co ja tam będę pisał ) , i mi zależy na tym żeby stąd wyjść i wyjść na ludzi , Nie piszcie żebym sobie po tej szkole poszedł na Policjanta Krawężnika bo on dostaje tyle co nic :( , Więc bardzo proszę was o podanie jakiś studiów które by się nadawały po mojej ukończonej szkole i jakie przedmioty było by trzeba zdawać oprócz tych podstawowych

11 wrz 2011, o 17:50
Kotek
Kotek

Post Re: Potrzebuję pomocy w wybraniu studiów
Wiesz, wszystko zależy gdzie mieszkasz i czy jestes w stanie wyjechać na studia, czy chcesz mieszkać w miejscu zamieszkania.
Jeśli mam Ci mówić, jakie kierunki są teraz na topie i po których na pewno dostaniesz pracę to będą to : nauki ścisłe, wszelkiego rodzaju studia inżynierskie na polibudach, tylko wiesz, takie konkretne kierunki, a nie włókiennictwo czy coś w tym stylu. Warto studiować informatykę, wszelkiego rodzaju kierunki mechaniczne albo elektroniczne, biotechnologia (ale to raczej dla dziewczyn) logistykę, transport.

Dodatkowo ucz się języków to jest bardzo ważne!

Ja studiuję logistykę i jestem zadowolona, bo pracę będę miała i na kierunku nie jest jakoś tragicznie, więc polecam:)

16 wrz 2011, o 14:32
Kotek
Kotek

Post Re: Potrzebuję pomocy w wybraniu studiów
Hej, ja miałam ten sam problem lecz znalazłam bardzo fajną stronę internetową (http://www.wybieramkluczdokariery.pl) na której znajdują się bardzo fajne testy pomocne w wyborze swojej przyszłej kariery. Jest tam również baza uczelni wyższych i przykładowe CV i LM ;) Po rozwiązaniu testów dostaniesz podpowiedź co zdawać na maturze. Bardzo polecam :)

20 wrz 2011, o 08:29
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 3 ]