Sprawdź szkoły średnie i uczelnie wyższe w ogólnopolskim informatorze edukacyjnym EduInf.pl

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Prawo 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Post Prawo
Jestem bardzo ciekawa, co sądzicie o tym kierunku. Czy warto go studiować? Czekam na Wasze opinie :)

21 lip 2008, o 20:32
Administrator
Administrator

Post Re: Prawo
Jeśli chodzi o przyszłą pracę po takich studiach, to bardzo dobry kierunek.

Cytuj:
6000 zł

ma "na czysto" miesięcznie doświadczony adwokat z Torunia. W zawodzie od 15 lat, pracuje 8-10 godzin dziennie. Nie dorabia. Prowadzi działalność gospodarczą, ZUS i pozostałe opłaty związane z prowadzeniem kancelarii kosztują go ok. 2,5 tys. zł na miesiąc.

Cytuj:
8000 zł

zarabia miesięcznie radca prawny z Radomia, który od ośmiu lat prowadzi własną kancelarię. Pracuje ok. 10 godzin dziennie, często również w soboty. Jest absolwentem wydziału prawa i administracji UMCS w Lublinie, zrobił aplikację radcowską. Biegle posługuje się językiem angielskim.

Cytuj:
20000-25000 zł

średnio zarabia miesięcznie "wzięty" szczeciński adwokat z dziesięcioletnim stażem w adwokaturze i piętnastoletnim w wymiarze sprawiedliwości. Specjalizuje się w sprawach karnych, ale bierze też cywilne. Pracuje ok. 50 godzin tygodniowo. Nie dorabia.

=> cały atrykuł Polska Lista Płac 2008

21 lip 2008, o 21:33
Kotek
Kotek

Tak płace są może i dobre ale co z tego skoro nawet jeśli masz średnia 5,0 na studiach to i tak po nich jesteś bezrobotnym jeśli nie masz jakiegoś prawnika w rodzinie. Tylko po znajomości można dostać się na aplikacje a to jest niezbedne zeby zdobyć prawo wykonywania zawodu.
Sam chcialem na to iść ale cóż chyba sobie daruje bo ktos z tej branży uświadomił mnie że nie mam czego tam szukać.....Troche przykre ale coż takie życie

20 wrz 2008, o 23:14
Kotek
Kotek

Ja jestem w liceum na takim profilu, który teoretycznie przygotowuje mnie na studia prawnicze. Problem w tym, że prawników jest teraz w cholere :/ A jak się nie ma nikogo w rodzinie z tej branży to jest baaardzo trudno :( Poza tym ktoś, kto skonczył prawo jest nikim. Trzeba zrobić aplikację i dopiero później można się zastanawiać, co dalej...
Kiedyś chcialam iśc na prawo, bo w końcu wybrałam taką klasę w liceum, ale teraz to już sama nie wiem :(

21 wrz 2008, o 20:09
Bywalec
Bywalec

Ja nie bardzo orientuje sie w tym temacie bo do studiów jeszcze mi daleko:) chociaż też troche o tym myślałam
Kolega studiuje prawo na Viadrinie (Frankfurt nad Odrą) i bardzo sobie chwali. Ja już sama nie wiem...:/

22 wrz 2008, o 19:53
Kotek
Kotek

ja się martwię o to, czy się dostanę na jakieś porządne studia w Polsce :D O zagranicy to ja mogę tylko pomarzyć :P Zresztą nie chciałabym chyba wyjeżdżać, bo jakby nie było to muszę bardzo dobrze znać jakiś język, np. niemiecki. A ja się uczę włoskiego ;dd

24 wrz 2008, o 16:36
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 6 ]